Rondreis door Zuid-Afrika

Bijgewerkt op: 9 aug 2019

3,5 half week heb ik samen met mijn vriend door Zuid-Afrika gereisd. Het Krugerpark, Jeffreysbay, Tsitsikamma, Knysna, Oudtshoorn, Paarl en Kaapstad hebben we meegepakt. In deze blog licht ik de beste plekjes uit die je kunt bezoeken tijdens je reis door Zuid-Afrika.De reis er naartoe

Vanaf Schiphol vlogen we met een overstap op Londen naar Johannesburg. De overstap op Londen was een uur. We werden van te voren een beetje bang gemaakt dat de bagage het dan mogelijk niet zou redden, maar dit is allemaal goed gegaan. We kregen op Schiphol een label met 'short transport' erop en onze overstap was op dezelfde terminal. Bij aankomst in Londen konden we in één keer doorlopen naar ons volgende vliegtuig. We vlogen met British Airways in een dubbeldekker vliegtuig. Het was prima, maar we hadden hiervoor allebei met twee van de beste luchtvaartmaatschappijen gevlogen, dus in vergelijking met die viel dit een beetje tegen. Eten aan boord was oké en vlucht ging vrij snel voor ons gevoel. Retour Amsterdam-Johannesburg heeft ons 435 euro per persoon gekost. Vrij voordelige tickets dus.Johannesburg

Op het vliegveld van Johannesburg hadden we een auto gehuurd bij Avis. Deze verhuurmaatschappij is ons erg goed bevallen. Geen gezeik achteraf en inleveren ging beide keren erg soepel. Het verhuurkantoor van Avis ligt tegenover de uitgang van de luchthaven, maar met een roltrap kun je de weg onderdoor en kom je uit bij het verhuurkantoor. Er wordt aangeraden om niet te pinnen op het vliegveld van Johannesburg, omdat er mensen rondlopen die dit in de gaten houden. Zij kunnen je dan achtervolgen en je geld opeisen. Meestal pinnen toeristen die net aankomen een groot bedrag. Wij hebben niet gepind op het vliegveld van Johannesburg, maar hadden onderweg naar het Krugerpark al wel contant geld nodig. Je moet namelijk tol betalen. Wij hebben onderweg gepind bij een Casino aan de rand van de weg. Bij de kassa bij de tolweg werd ons namelijk verteld dat we niet konden pinnen. De wegen onderweg naar het Krugerpark zijn goed onderhouden en veilig. Je moet uiteraard niet stoppen langs de weg of in het donker rijden. Er lopen veel mensen langs de snelweg. Dit is in het begin een gek gezicht, maar wees niet meteen bang. Ze doen verder niks. Mochten ze wel voor je auto springen dan is het advies om altijd door te blijven rijden en vooral niet te stoppen.


Krugerpark

Het Krugerpark was ons hoogtepunt van de vakantie. Het is zo gaaf om op safari te zijn en wij konden er geen genoeg van krijgen. We hebben twee dagen rond gereden in het Krugerpark. De eerste dag zijn we meegegaan met een Jeep. Dit kun je vanuit de meeste verblijven wel regelen. Het was erg leuk om met de ranger mee te gaan. Hij ziet heel veel. Je moet er wel wat voor over hebben, want om 5:00 's nachts word je al opgehaald bij je verblijf. De safari duurde bij ons tot 16:00. Je krijgt dus wel waar voor je geld. De tweede dag zijn we zelf in onze eigen auto naar het Krugerpark gereden. Je kunt daar ter plekke betalen voor je toegang. Het park gaat vanaf 6:00 open. We vonden met de eigen auto ook erg leuk. Je kunt zelf op zoek gaan naar de dieren en je kunt zolang blijven kijken als je zelf wil. De combi van één dag met een Jeep mee en de andere dag zelf rijden is ons erg goed bevallen. Wees niet bang om zelf te gaan rijden, want het is echt veilig om daar rond te rijden.

Blyde River Canyon

Vanaf het Krugerpark rijd je in een uurtje naar Blyde River Canyon. Wij hebben er voor gekozen om deze 'panorama route' nog even mee te pakken. Het uitzicht was fantastisch! Rijd naar Blyderiverspoort voor het beste uitzicht. Dit uitkijkpunt ligt helemaal bovenin. God's Window schijnt ook een mooi uitkijkpunt te zijn, maar om te checken of je wel mooi uitzicht krijgt, kun je het beste eerst naar Wonderview rijden. Hier kun je namelijk gratis heen. Toen wij er waren op dat moment van de dag, lag er allemaal bewolking in het dal. Vandaar dat we niet bij God's Window zijn geweest. Voor de uitkijkpunten moet je dus iets betalen. Dit is omgerekend naar euro's een paar cent. Ook kun je onderweg nog twee watervallen bekijken. Bij alle uitkijkpunten kun je genoeg souvenirs kopen, dus hier hoef je je in ieder geval niet druk om te maken. De keuze is reuze. Of de keuze is allemaal hetzelfde. Net hoe je het ziet. Onderweg kun je leuk lunchen bij The Chubby Pig. Ik snap ook niet dat je je restaurant zo noemt, maar je kunt er goed lunchen en je zit leuk aan het water. Daarnaast kun je er ook nog overnachten. Zag er erg leuk uit, dus kun je even googlen.

Jeffreysbay

Vanaf Johannesburg vlogen we naar Port Elizabeth. Daar werden we opgehaald door mijn zwager die daar woont met zijn gezin. We wilden hen daar natuurlijk graag bezoeken, dus dit is de reden dat we hier geweest zijn. Mocht je van surfen houden, dan is dit een goeie spot om naartoe te gaan. Surfers van over de hele wereld komen hier om te genieten van de goeie golven. Jammere aan de zee is, dat het ijskoud water is. Dit is overigens in bijna heel Zuid-Afrika zo. Dus echt een lekker duikje in de zee doen, zit er niet bij. Maar in Jeffreysbay kun je meer dan alleen surfen. Je kunt er namelijk ook lekker smikkelen en koffie's drinken. Voor een leuke lunchtent ga je naar Infood en voor lekker koffie in een hip koffietentje ga je naar First Light.
Tsitsikamma

Tsitsikamma is een prachtig natuurgebied in het zuiden van Zuid-Afrika. Het ligt op een uur rijden van Jeffreysbay. Je kunt hier vooral mooie hikes maken en natuurlijk bungee jumpen. De hoogste brug waar je vanaf kunt bungee jumpen, staat namelijk in de buurt van Tsitsikamma. Je kunt gratis naar het viewpoint om te kijken. Iedere kwart voor en kwart over kan er worden gesprongen. In Tsitsikamma National Park hebben we een route gedaan naar een hangbrug over het water. Je kunt daarna nog verder lopen, maar wij zijn terug gegaan, omdat we nog een andere hike wilden doen. De route naar de brug toe is erg goed toegankelijk en loopt heel makkelijk. De andere hike die we daar gedaan hebben is naar een waterval. Het is een pittige hike, omdat je een heel stuk over rotsen moet klimmen over het strand. Deze route is dus een stuk minder toegankelijk, maar wel prima te doen (als je van wandelen houdt). Bij de waterval kun je ook zwemmen. Het water is ook hier ijskoud, maar na zo'n lange tocht is het wel verfrissend.

Bij Nature's Valley kun je heerlijk even bijkomen. Hier heb je een meertje en zee naast elkaar wat verbonden is door zandstrand. Het meer is erg lekker om in te zwemmen, maar loop vooral ook nog even naar de woeste zee. Wij hebben hier namelijk dolfijnen gespot, dus je weet maar nooit wat je er gaat zien!
Knysna

Vanuit Tsitsikamma zijn we doorgereden naar Knysna. Je zegt nice-na, zo heb ik begrepen. Je bent onderhand dus al bezig met de zogeheten Garden Route. Deze route leidt je uiteindelijk naar Kaapstad. Maar eerst een stop in Knysna dus. Dit plaatsje ligt aan de kust. Het viel ons op dat er hier veel Britten zijn en veel rijken mensen wonen in grote huizen. Het plaatje bestaat uit verschillende eilandjes. Leisure Island is leuk om heen te gaan om even lekker te chillen. Je kunt daar rustig aan een soort zee-meer liggen. Zin in koffie of een lunch? Ga dan naar Nadine's Corner. Dit ligt op Leisure Island. Vergeet daar dan niet een pak stroopwafels te kopen die door Zuid-Afrikaanse jongeren zijn gemaakt in het Skilss Centre in Humansdorp. Het stroopje tussen het koekje is vooral erg lekker!

Een ander leuk koffie tentje is East Head's. Dit is ook populair onder toeristen en lokale bevolking, vooral onder lunchtijd. Maar je kunt er ook erg lekker ontbijten of een gebakje nuttigen. Dit deel van Knysna staat vol met grote huizen die tegen de heuvels zijn opgebouwd. Je kunt op The Head's ook naar een mooi strand. Ga daarvoor naar één van de viewpoints toe. In Knysna zelf is niet perse enorm veel te doen. Je kunt vooral naar strandjes gaan, het haventje bekijken en lekker relaxen.

Voor een lekkere lunch of avondmaaltijd kun je goed naar Chatters Bistro. We hebben daar alle avonden gegeten, omdat het ons goed beviel. Het is een Italiaans restaurant met een traditionele houtoven.