top of page

Wat draag je tijdens een fotoshoot?

Bijgewerkt op: 6 jan. 2021

Als je een fotoshoot hebt geboekt, is de grote vraag: wat voor kleding doe je aan? Om je hierbij te helpen heb ik hier wat tips voor je op een rijtje gezet met wat je juist wel en niet aan doet tijdens een fotoshoot.
Doe geen felle kleuren tijdens de fotoshoot Dit is echt een no-go! Felle kleuren en neon-kleuren reflecteren op je huid en knallen uit de foto. Daarnaast zijn felle kleuren vaak lastig in de nabewerking.


Ik had een keer een shoot met een stel en hij droeg een knalrood jasje. Gelukkig was het een jasje en kon die makkelijk uit. Dat vroeg ik dan ook regelmatig, waarop hij op een gegeven moment zei: je vindt hem niet mooi he? Haha nou mooi of niet, ik wist dat elke foto met een rood jasje erop 100 keer zoveel tijd kost om te bewerken en de foto er niet mooier op wordt.


Geen teksten en figuren Kleding met tekst leidt vaak af. Je levensmotto kan wel op je trui staan, maar het is voor foto's niet perse mooi om telkens terug te zien. Ook grote tekeningen, Disney figuren of andere afbeeldingen zijn afleidend.

Wel pastel kleuren, neutrale kleuren Het is mooi om neutrale of pastel kleuren te dragen. Hierdoor krijg je een rustige uitstraling op de foto's. Daarnaast is het voor de bewerking heel mooi om deze kleuren erin te verwerken. Door deze kleding te dragen, kan ik zo goed mogelijk mijn style erin verwerken. Klinkt dit je nog allemaal wat vaag in de oren? Hieronder staan twee voorbeelden:

Je ziet dat foto 1 meer warmte geeft dan foto 2. Dit komt o.a. omdat het vest een warme tint heeft, waardoor je ook meteen wat warmte aan de foto geeft. Foto 2 heeft ook de neutrale kleuren in zich en kan ook heel mooi zijn. Maar let wel op: als je met meerdere personen op de foto komt te staan, zijn alleen maar neutrale kleuren te saai.


Meerdere kleding setjes tijdens de shoot Als je een shoot boekt is het leuk als je niet op iedere foto dezelfde kleding aan hebt. Je kunt dus twee setjes kleding meenemen. Om een snelle kleding wissel te doen, kun je ook delen van je kleding weer hergebruiken. Hieronder zie je een voorbeeld van verschillende kledingstukken, die telkens anders zijn gebruikt. Op deze manier hoef je ook niet met je blote kont op straat te staan en kun je makkelijk wisselen van kleding. Ook kun je alleen twee verschillende bovenkleding meenemen. Bijvoorbeeld een leuke blouse en een mooie trui.


Het basis kledingstuk was een jurkje (foto 4). Daarover heen droeg ze soms een trui, waardoor het jurkje opeens een rokje werd (foto 1), maar ook droeg ze soms een rokje waardoor het jurkje een blouse werd (foto 2) en ook droeg ze over het jurkje een trui en een rokje, waardoor je een hele andere outfit kreeg (foto 5). Daarnaast had ze een mooie groenige jas, die ook mooi op de foto's stond en ze makkelijk over haar outfit heen kon dragen.


Schijnt de zon niet, draag dan de zon!

Als het grauw weer is (lees: bewolkt en kans op regen) trek dan iets warm/fleurigs aan. Ik heb meerdere shoots gehad in dat weertype en dat mensen alleen maar basic kleuren droegen zoals: wit, grijs of zwart. Als het weer of de omgeving niet veel warmte uitstraalt, doe dan warme tinten aan. Doordat het bewolkt was en de mensen ook grauwe kleding droegen, zijn de foto's vrij saai en vlak geworden. Door deze ervaring, noem ik het er altijd bij. Trek nu als nog geen felle of neon-kleuren aan, maar mooie warme pastelkleuren. Dit gaat al heel veel warmte aan de foto geven.


Trek niet de kleur aan van de omgeving Tijdens mijn eerste echte shoot had ik meteen al iets belangrijks geleerd. We gingen foto's maken in het bos en ik had gewoon gezegd: doe iets aan waar je je lekker in voelt. Het stel zag er super leuk uit, alleen had zij een donkergroen jurkje aan. Jep, een donkergroen jurkje in een donkergroen bos. Dat was in de nabewerking een ramp! Dus gaan we naar een bos: trek dan geen donkergroene kleding aan, maar ook geen donkerbruine. Gaan we naar een heide of strand, trek dan geen beige kleding aan. Maken we foto's op jullie slaapkamer en is de achterwand okergeel geverfd? Trek dan geen okergele kleding aan. Kortom: zorg dat de kleuren van je kleding niet precies de kleuren van de omgeving zijn.

Bruikbare foto's voor het hele jaar Laat je foto's maken voor je website of social kanalen? En wil je de foto's het hele jaar door gebruiken? Doe dan geen zomers jurkje aan of een dikke wollen coltrui. Kies iets wat past bij elk moment in het jaar. Dit kan bijvoorbeeld een leuk blousje zijn of een dun truitje. Of neem een jasje mee, zodat je die makkelijk aan en uit kunt doen. Wil je wel graag foto's die passen bij het seizoen? En heb je veel foto's nodig voor je website of social kanalen? Kies dan voor mijn 'all seasons pakket'. Hierbij plannen we elk kwartaal een shoot en bespaar je ook nog eens op de pakketprijs.


560 weergaven0 opmerkingen

Komentar


bottom of page